Texter för barn

Begravningen

Vara med på begravningen

När någon har dött har man oftast en begravning. En begravning är ett tillfälle för att människor som har brytt sig om och varit familj och vänner till den som dött ska få säga hejdå. Det blir en samling för att få dela med andra att man är ledsen och saknar den som dött. Det är bra att vara tillsammans med andra för att komma ihåg och dela minnen som man har till den som dött.


Familj, vänner, arbetskamrater och andra som känt den som dött, samlas på en plats som familjen bestämt för att minnas den som har dött och för att vara till stöd för varandra. Det kan vara i en kyrka, ett kapell eller någon annan plats som passar den som dött.


Ibland har den som dött bestämt innan hur begravningen ska gå till, ibland får man planera begravningen efter att personen dött. 


Det kan vara bra att förstå vad en begravning är och varför man har den. En del barn säger efteråt att de är glada att de var med på begravningen fast de från början inte ville. Andra säger att de var för unga för att vara med, men man kan inte vara för ung, det finns ingen åldersgräns för vilka som får vara med på en begravning.


Många som valt att inte vara med ångrar sig sedan så du ska prata med en vuxen som kan förklara för dig varför det är viktigt att vara med.


Om du vill kan du göra en teckning eller skriva en hälsning eller ett brev som du kan lägga i kistan. Vill du skicka med ett gosedjur eller något annat som känns bra, kan du prata med din förälder om det.

Hjälp oss att sprida kunskapen:
Hitta på sidan

Behöver du eller ett barn i din närhet stöd?

Om du, eller ett barn du känner, är i sorg efter förlust av en familjemedlem, finns Randiga Huset här för att hjälpa. Tveka inte att ta kontakt med oss - vi finns här för er, för att lyssna och erbjuda hjälp.