top of page

Inför julen

Tiden innan jul och julen kan vara en svår tid för de barn som förlorat en förälder eller ett syskon. Den är i stor utsträckning en familjefokuserad och traditionsrik helg och saknaden efter den som avlidit blir ofta mycket påtaglig.

Det är inte helt ovanligt att den kvarlevande föräldern eller de vuxna i familjen önskar "hoppa över" julen med allt vad den innebär. Man orkar inte som förr och mycket känns meningslöst. Julhälsningarna kommer inte iväg, bullarna blir inte bakade, att göra allt man "borde" känns helt fel. Känslan av att vilja resa bort från alltsammans infinner sig för att man ska slippa påminnas. Man kanske vill skapa nya traditioner som gör det lättare att ta sig igenom helgerna.

Ofta beskriver föräldrarna att tiden innan jul, när alla förväntningar skapas och uttrycks, ofta är jobbigare än själva helgen. Att leva upp till förväntningarna känns oöverstigligt.

När själva julen infinner sig blir det ofta lugnare.

Hur ser det ut för de sörjande barnen då? De protesterar! De ser ofta annorlunda på julfirandet och önskar att allt ska vara precis som det varit tidigare. De har ibland tittat på tv-reklamen med allt vad det innebär och förväntningarna byggs ofta upp veckorna innan. Det blir än mer tydligt att mamma, pappa, syster eller bror saknas. De känner att ingen lyssnar och det inte kommer att vara som tidigare jular.

Kanske har man tidigare julpysslat, gjort pepparkakshus, bakat eller gjort speciella kakor eller julgodis, ätit eller gjort något speciellt som barnen särskilt uppskattat. Kanske har en viss ljusstake stor betydelse, kanske är det den speciella juldekorationen i granen som är det viktigaste att den är med.

Kan vi som finns i närheten hjälpa till?

Vi kanske kan erbjuda vår hjälp så att dessa barn får uppleva det som är deras viktigaste minnen sedan tidigare. Välja, såga och ta in granen kanske var det mysigaste på hela julen, går det att ordna på något sätt? Bjuda in till pyssel, förbereda degen och baket och gå över med eller bjuda in till knäcktillverkningen om det var det som var det roligaste, ja, höra oss för om det är något särskilt de skulle vilja göra som påminner om tidigare jular. Det blir lite annorlunda men de får uppleva sina drömmar.

Vi kan lyssna och prata om och påminna om minnen som var särskilt värdefulla och visa att vi finns där och förstår att det saknas något. Vi kan ge dem känslan av att vi försöker göra det så fint som möjligt för att de ska få en fin om än annorlunda jul. Kanske har vi egna minnen tillsammans med den avlidna som vi kan berätta om. Ja, sätten är många, det är bara fantasin som sätter gränsen.

Med omtanke

Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page