top of page

Om sorg och saknad

Bokrecension ”I mitt hjärta finns du kvar” av Jennie Persson

Målgrupp

Barn 9-12 år

Jenni Persson beskriver med följande ord bokens innehåll så här:

”Vi får läsa om sorg och saknad, men också om tröst och hopp. En psykolog ger handfasta råd för den som sörjer och vägledning om hur man kan gå vidare, trots sin förlust. En läkare förklarar vad som händer i kroppen när man dör och en begravningsentreprenör berättar om hur den döda tas om hand fram till begravningen.”

I korta berättelser får vi höra från barn och ungdomar om hur det känns att ha sorg och saknad- både i djupare sorg som en förälders allvarliga sjukdom och död men också sorgen över en flytt eller flykten från ett hemland. Författaren har i intervjuer fått barnens egna ord och återberättat dem på ett vackert sätt i skriven text.

I berättelsen om Harry 12 år kan läsaren identifiera sig med att sorg tar tid. När mamma väl mår lite bättre efter sin sjukdom tillåter Harry sig att fundera över vad som kunde ha hänt, hon kunde ha dött. Tankarna blir för tunga och han känner sig ledsen väldigt ofta. Så ledsen att han inte orkar eller kan koncentrerar sig i skolan.

Charlie 14 år beskriver att han inte kan gråta efter att hans pappa dog. Han tänker mycket på döden och vad den egentligen betyder. Sorgen finns med honom hela tiden men han vill inte att den ska få hindra honom att göra alla saker han vill göra i sitt liv.

Linn 13 år och Tilde 9 år beskriver känslorna i sorgen efter att storasyster Ebba var svårt sjuk och sedan dog. Tilde säger att hon inte tror att hon kommer att vara lika ledsen för alltid, att det har blivit lite bättre nu. Men hon kommer alltid att sakna Linn och det är jobbigt. Linn tycker om att besöka Ebbas grav för att prata men sin syster och bara vara för sig själv en stund.

Här kan barn och ungdomar känna igen sig och sina känslor och tända ett hopp till framtidstro.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page