top of page

Vad visar vi utåt och vad håller vi inom oss

Det är alltid lika roligt att få mail med berättelser om hur våra inlägg gör skillnad i er vardag. Tack!

Extra uppskattade brukar våra olika övningar att vara så här kommer ännu ett förslag på en övning. Denna gång handlar det om vad vi visar för andra och vad vi håller inom oss.

Vissa känslor är kanske lätta att visa, till exempel om man är glad eller har gjort något bra. Kanske till och med om man känner sig lite nervös. Andra känslor kan vara svårare. Kanske känner man skam eller skuld. Kanske är man arg eller ledsen och vill inte att tårarna skall synas. Eller så kanske man är glad fast det känns som om man inte borde få vara det. Kanske känner man att det finns en förväntan från omgivningen som styr vilka sidor av sig själv som man visar. Kanske gör det att man försöker vara cool när man egentligen är rädd.

I den här övningen hjälper vi dig att sortera lite i alla upplevelser.

DET HÄR BEHÖVER DU: En skokartong per deltagare Starkt lim (det går åt en hel del) Material som du kan klistra fast på och i kartongen. Material som kan uttrycka olika känslor, glada och ledsna, ”fina” och ”fula”. Det kan vara tyger, tidningar, paljetter, stenar, fjädrar, piprensare, korkar, kapsyler, plast djur (gärna både snälla och glada och äckliga monster). Saker som är fina, fula, mjuka, hårda, äckliga, gulliga, glada, arga, snälla, dumma… Bjud gärna in barnen att hjälpa till att komma på saker som de vill skall finnas på bordet och glöm inte papper och pennor.

Innan ni börjar är det viktigt att veta att detta är en övning som var och en gör för sin skull. Du behöver inte visa eller berätta om din kartong för någon. I slutet av övningen kommer du att ges möjligheten att välja om du vill göra det eller inte. Var noga med att berätta det för barnen för att ge dem utrymme att inte hålla tillbaka. Kom även ihåg att det kan vara en jobbig övning så ha inte för höga förväntningar på att “allt” skall komma ut. Var glad för de känslor som sorteras idag (även om det bara är en eller två) och låt lådorna komma fram med jämna mellanrum så kan ni fylla på dem allteftersom. SÅ HÄR GÖR DU: På locket/utsidan dekorerar du kartongen så att den visar det som du visar för dem runt omkring dig. Ansiktet utåt.

På insidan dekorerar du kartongen så den beskriver hur du känner dig på insidan.

Kom ihåg att det inte finns några rätt och fel! Det är bara du som vet hur du känner dig och vad du visar. Kanske ser in- och utsida nästan likadana ut, kanske är det jättestor skillnad. Kanske känns det såhär i dag och på ett annat sätt i morgon. Om du vill kan du ta fram din kartong då och då och se om det förändras över tid. Det viktiga är inte hur din kartong ser ut utan att du får hjälp att sortera dina tankar och känslor.

När din kartong är färdig kan du själv välja om du vill visa den för någon. Kanske vill du berätta om någon av de saker som du har valt på in- eller utsidan. Om inte är det okej. I och med att du har gjort kartongen har du berättat för dig själv. Kanske räcker det just idag. Spar kartongen så kanske du vill berätta för någon annan en annan dag. Det kan kännas jobbigt att berätta om det svåra. Men om man kan hitta modet att våga berätta lite om hur man mår för någon brukar det göra att man mår lite bättre. Ganska ofta upptäcker man att i de andra lådorna ligger liknande känslor som andra gömmer. Det kan göra att man känner sig lite mindre ensam.

Med omtanke Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page