top of page

Vad säger man när någon dör?

När katastrofer inträffar sträcker världen ut en hand och hjälper den som är nödställd. Det är helt fantastiskt. Men varje dag sker katastrofer i det tysta. Var tredje timme förlorar ett barn under 18 år i Sverige en förälder i dödsfall. Minst två barn förlorar varje dag ett syskon. Någon förlorar sin bästa vän. En bänk i ett klassrum står tom. För de efterlevande barnen är förlusten lika stor. Lika verklig. Borde det då inte vara lika naturligt att räcka ut en hand till dessa barn och hjälpa dem?

Vi tror att viljan finns men kanske sviktar modet. Av rädsla att göra fel? Säga fel saker? Vår egen rädsla för döden? Svaren varierar nog eftersom vi alla är olika och våra erfarenheter skiljer sig åt. Oavsett anledning är det är mänskligt att känna sig handfallen. På Randiga Huset tror vi att ett sätt att närma sig den som sörjer är att veta mer om sorg och bemötande. Det är hela tanken bakom denna blogg. . Idag i form av ett boktips (de kommer säkerligen bli fler…!)

Det finns en mycket bra bok som heter ”När en förälder plötsligt dör”. Den är skriven av man som heter Ken Chesterson. Han arbetade fram till sin död 2009 vid Barntraumateamet i Norrköping som är ett av landets främsta när det gäller att hjälpa familjer i sorg. Det är ingen kioskvältare. Ingen bok som man kanske egentligen ”vill” läsa. För vem vill förbereda sig inför möjligheten att det värsta kan hända? Ändå är det en bok som vi varmt vill rekommendera, inte bara till dig som befinner dig i en situation där boken kan göra skillnad i stunden, utan till alla som möter dessa barn och deras familjer. I boken delar han på ett lättillgängligt sätt med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Jag är inte rädd för att möta andras sorg. Jag vet hur den känns. Jag kan förstå något om hur andra som har sorg känner sig och även om jag har förstånd att tiga ibland så blir jag inte förstummad av deras tårar. Vi kan tala med varandra genom tårarna. Jag kan också förmedla hopp: Jag vet att sorgen går över.” Ken Chesterton

Med omtanke

Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page