top of page

Om att be om hjälp och att hjälpa


I vårt arbete möter vi många sörjande och många medmänniskor. Vi ser att det finns en tillgång och en efterfrågan. Ändå är det så svårt. För den som är i sorg att sträcka ut sin hand och be om hjälp. För den som står vid sidan om att veta på vilket sätt man kan underlätta.

Den som är i sorg vill inte vara till belastning. Den som står vid sidan om vill inte störa. Den som sörjer orkar inte med ännu ett projekt som skall ledas och den som står vid sidan vill vara finkänslig och inte för drivande.

En svårighet med att vara sörjande i Sverige är att vi är ett lösningsorienterat folk. Tyvärr är sorg inget problem att lösa utan en mödosam resa mot att skapa en ny fungerande vardag och så småningom ett nytt ”vanligt”. Med det sagt känns det ändå ganska trist att tillgång och efterfrågan har så svårt att mötas, så vi ger oss på ett försöka att hjälpa till på traven.

Här kommer en lista på några av de saker som utmattade föräldrar uttalar att de skulle uppskatta att få hjälp med. Kanske har du någon i din närhet som du kan hjälpa med något utav det.

Städa Tvätta Laga mat Skjutsa barn till träning Baka och fixa inför julen Handla Sortera papper Gå ut med hunden, städa kattlådan, akvariet eller kanin-/fågelburen…. Stryka Ta ut grovsoporna Panta burkar Namnmärka kläder Laga kläder

Listan kan göras lång. Här är bara några förslag, du kan säkert komma på fler saker.

Något som kan vara bra att tänka på är att förutom att det är svårt att be om hjälp uppger många av de sörjande föräldrar vi möter att en av anledningarna till att de inte ber om mer hjälp är att de inte orkar med ansträngningen att vara projektledare. I deras liv är det redan så mycket som måste ordnas. Så om du vill städa din väns kök och hen tackar ja, ta med dig fika och var så självgående du kan.

Det vore naivt att tro att en lista på sysslor skulle revolutionera världen. Våra mönster sitter så djupt men kanske kan de starta en långsam förändring. Kanske hjälper det om du som skulle vilja be om hjälp tänker att dina medmänniskor gärna vill hjälpa till men inte vet hur de kan göra det. Genom att faktiskt be dem om något så ger du dem en möjlighet att finnas där för dig. Och du som står där och vill hjälpa till, de flesta vi möter berättar att tystnaden och ensamheten är det svåraste. Så ta dig mod att lyfta luren, sannolikheten är stor att ditt samtal blir uppskattat.

Med omtanke

Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts