LIVSVIKTIGT - Ta hand om dig

October 30, 2017

 


Tisdag igen och vi börjar närma oss slutet på vår lista LIVSVIKTIGT. Vi hoppas att du som följer oss känner att du har fått något eller några viktiga verktyg för att hantera svåra utmaningar tillsammans med barnen i ditt liv.

 

Som vanligt börjar vi med en kort sammanfattning:

 

Lyssna
Inkludera
Var ärlig
Skapa Struktur
Våga fråga
Inge trygghet
Kreativitet
 

Idag har vi kommit fram till en punkt som är lätt att glömma bort i omtanken om andra. Oavsett om du är förälder, lärare eller vän, Ta hand om dig.

För att du skall kunna ta hand om andra behöver du ta vara på dig själv. För att använda en gammal kliché, du måste sätta på dig själv syrgasmasken i ett flygplan innan du kan hjälpa andra. Kanske känns det egoistiskt men att ta hand om sig själv är inte detsamma som glömma bort sin omvärld. Om du använder detta råd i kombination med de andra råden i LIVSVIKTIGT så kommer det att göra er gott. Så unna dig att vara snäll mot dig själv.
 

Många av våra läsare går igenom en svår tid. En del av er upplever kanske en känsla av maktlöshet och att det är mycket lite i er tillvaro som ni just nu kan påverka. Vi vill uppmuntra er att ta hand om de bitar som går att påverka. Rör på dig. Du behöver inte ta dig till gymmet eller springa milen, en promenad runt kvarteret är också bra. Ät nyttigt på regelbundna tider. I avsnittet som handlade om struktur skrev vi lite just om kosthållning. Kanske har du varken aptit eller ork, för att inte tala om inspiration. Lägg ribban på en rimlig nivå med målsättningen att göra någonting bra för dig själv varje dag. Försök i den mån det är möjligt fortsätta med invanda rutiner och var inte rädd att be om hjälp. Vi vet att varje steg kan kännas svårt när livet är tungt men det är viktigt att försöka. Ju bättre du mår, desto bättre förutsättningar skapar du för att vara ett bra stöd för ditt barn.
 

Vi kan inte skriva detta inlägg utan att uppmärksamma en viktig grupp i barnens liv, dig som är pedagog, tränare eller på annat sätt en viktig person i barnens liv. Vi har mött så många av er som med stort engagemang och väldigt mycket omtanke gör allt ni kan för att finnas där för barnen i deras utmaningar. Det är helt fantastiskt. Tack!

Med dessa rader vill vi påminna även dig om att ta hand om dig. Ta en stund att fundera över vad du och ditt team behöver när jobbet utmanar.  I tidigare inlägg har vi skrivit en del om din roll i dessa sammanhang. Om du i sökrutan skriver exempelvis skola, elev eller pedagog eller går in under kategorin "Skola" så får du upp en rad inlägg. Kanske något utav dem ger något till just dig.

 

Ta hand om dig!
Med omtanke

Randiga Huset

Please reload

Featured Posts

Välkommen till Randiga Husets Blogg LIVSVIKTIGT. En kunskapsblogg som handlar om livet i utsatta livssituationer ur ett barn och ungdomsperspektiv.

LIVSVIKTIGT

November 1, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

August 13, 2019

February 13, 2019

January 30, 2019

December 6, 2018

October 9, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags