top of page

LIVSVIKTIGT - Våga fråga


Idag har turen kommit till vårt andra V.

Vi är ofta ute och föreläser. På utvärderingarna får deltagarna svara på vad det viktigaste de lärt sig under dagen är. Nästan alla svarar samma sak. Våga fråga!

Med innan vi går in närmare på det kör vi en repetition från föregående veckor.

L står för Lyssna. I för att Inkludera. V står för att Vara ärlig. S står för att Skapa Struktur.

Dagens V på LIVSVIKTIGT listan står alltså för Våga Fråga.

Barn funderar! Genom att ta reda på vad de tänker, hur de tänker, kan du som vuxen hjälpa barnet att förstå och sätta ord på sina upplevelser. Du kan hjälpa till att reda ut eventuella missuppfattningar. Den som är liten har begränsad förmåga att förstå hur världen fungerar men känner ändå. Genom att gemensamt sätta ord på lätt som svårt så skapar vi ett språk och gör världen begriplig. Om vi inte bjuder in till samtal lämnas barnen ensamma med sina tankar. Så våga fråga. Våga fråga igen och igen. Inte som i att tjata utan som i att vara nyfiket intresserad av att utforska deras värld.

Känns det svårt? Är det något i dig som vill protestera och tänker att hen verkar ju rätt okej? Då känns det dumt att börja prata om det svåra. Det är lätt att förstå. Men kanske blir det lite lättare att våga fråga om vi berättar för dig att vi har träffat så många barn som går omkring och önskar mest av allt att någon skall fråga och lyssna. Barn som går och funderar över om det inträffade är deras fel eller undrar om alla som får cancer dör. I tystnaden där vi ”inte stör” finns ingen möjlighet att hjälpa barnet att sortera sina tankar och hitta svar. Låt oss hjälpas åt att inte lämna barnen ensamma med sina frågor.

TIPS 1! När barnet ställer en fråga, svara på frågan varken mer eller mindre. Det ger barnen en känsla av kontroll över att de kan reglera hur mycket information de kan och vill ta del av. Barn frågar om det de vill veta och vill de veta mer så ställer de fler frågor. Var inte rädd för att svara att du inte vet. Vissa frågor har inga givna svar. Försök att hitta era svar tillsammans.

En fråga vi ofta får är ”Vad händer när man dör?”. När någon av oss får den frågan brukar vi svara: ”Jag vet inte, vad tror du?”. I barnets svar kan vi ofta lära oss mycket om hur barnet tänker.

TIPS 2! Ofta är det mindre laddat för ett barn att svara på frågan ”Hur tänker du?” än på frågan ”Hur känner du?”. Ett bra tips är därför att börja med att fråga om barnets tankar. Med omtanke Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page