top of page

LIVSVIKTIGT - Skapa Struktur


Tack för all den positiva feedback vi fått på LIVSVIKTIGT. Det är för er skull vi har satt den samman och då är det roligt att få bekräftat att den gör skillnad. Vår målsättning är att på ett kortfattat sätt förmedla viktig kunskap.

Vi har nu kommit till S. Men innan vi går in på vad det står för kör vi en kort repetition från föregående veckor.

L står för Lyssna. I för att Inkludera. V står för att Vara ärlig.

S står för att Skapa Struktur.

När en viktig person blir sjuk och/eller dör påverkas barnens liv. För den familj som drabbas av en långvarig sjukdom blir vardagen ofta mycket påverkad då de vanliga rutinerna får lämna plats för sjukhusbesök och omvårdnad. För den som drabbas av ett plötsligt dödsfall slås fötterna undan och tryggheten slås i spillror.

Att återuppbygga den trygghet som gått förlorad är mödosamt och tar tid. En viktig del i detta arbete är att skapa nya rutiner, ritualer och familjetraditioner. Det gör vardagen förutsägbar vilket bidrar till ökad känsla av trygghet och på sikt hjälper det till att skapa ett nytt ”som vanligt”.

Det är som sagt en process som tar tid. Till en början känns det kanske helt otänkbart att skapa nya traditioner utan den som är saknad. Kanske frågar du dig hur du skall orka få vardagen att fungera när du helst av allt inte vill lämna kudden. Men med tiden kommer det att gå. Ett litet steg i taget. Börja i det lilla. Ställ rimliga krav på dig själv och din omgivning. Kanske är en början att försöka få till en fungerande frukost varje dag för att sen lägga på lunch, middag, mellanmål. Självklart är det viktigt med näringsriktig mat på regelbundna tider men just idag kanske det är okej att äta rester eller ta en genväg. Kanske behöver du inte göra allt själv, be om hjälp med läxläsning skjuts till/från träning… Försök bestämma dig för en sak som är viktig nu och låt resten komma.

Om du som läser detta har en familj i din närhet som går igenom en svår tid, att be om hjälp kan vara svårt så erbjud din hjälp! Laga en extra portion, ring och fråga om du kan handla något när du ändå åker eller sätt på en panna kaffe och låna ut ditt öra. Kanske känns det som lite i sammanhanget men det betyder mer än du anar. Med omtanke Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page