top of page

LIVSVIKTIGT - Var ärlig


Vi håller på att ta oss igenom LIVSVIKTIGT. En lista över det viktigaste en vuxen bör veta för att stödja ett barn i sorg.

Idag har turen kommit till bokstaven V. Du som följer oss har redan fått med dig L som står för lyssna och I som står för att inkludera. Skulle du ha missat dessa inlägg hittar du dem lite längre ner på denna sida.

Ordets första V står för ”Var ärlig”.

Barn är kloka och de förstår när allt inte är som det skall. Om de inte blir inkluderade är risken stor att de drar sina egna slutsatser av vad som sker runtomkring dem. I tystnaden har vi ingen möjlighet att reda ut eventuella missförstånd eller svara på barnens funderingar. Visst kan det kännas svårt att berätta om svåra saker för barn men många är de berättelser som vittnar om att barnens föreställningar ofta är värre, hur tuff sanningen än kan kännas.

Så prata med barnen på ett enkelt och rakt sätt om den tragiska händelsen som en sjukdom eller ett dödsfall innebär för er. Var ärlig och dela klar och tydlig information om det som hänt. Tänk på att använda ett språk som barnet förstår och att anpassa informationen efter barnets ålder och mognad.

Vill du veta mer om hur du kan prata med barn om svåra saker kan du läsa vidare här.

Med omtanke

Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page