top of page

Pedagogen med åtta armar

Pedagogen behöver åtta armar, oändligt tålamod och kunskap om allt – eller? Ett inlägg om förväntningar, vilja och rimliga krav.

Under terminstarten har vi i LIVSVIKTIGT fokuserat på elevernas behov och vi hoppas att den kunskap du fått underlättar i ditt arbete och ger dig ökad beredskap att möta barn i sorg. Men, det finns en viktig person som vi inte får glömma och därför handlar denna veckas inlägg om dig som är pedagog.

Vi vet att på många skolor har du som pedagog inte fått tillräckliga förutsättningar att hjälpa barn i sorg (och ärligt talat, precis som bilden visar, har du nog ganska många titlar på ditt kort och anledningarna till att eleverna behöver dig är minst lika många). Ditt jobb är ju främst att lära ut svenska, engelska, matte… Ändå kan förväntningarna på din förmåga kännas höga när en elev behöver extra stöd i tillvaron. Hur påverkar det dig? Vi har kontakt med skolor nästan dagligen och vet att er vilja att hjälpa barnen är stor. Men vi möter även en hel del och känslor av otillräcklighet. Av de samtal vi får vet vi att en svår situation snabbt tar mycket tid och energi. Vi är så tacksamma för alla engagerade pedagoger som gör ett fantastiskt viktigt arbete, inte bara genom att följa läroplanen utan för deras stora engagemang i eleverna. MEN, för att du skall räcka till kan det vara bra att reflektera lite över vilka förväntningar du har på dig själv. Har du den kunskap och det stöd du behöver? Vilka riktlinjer och rutiner har du att luta dig mot? Vem tar över där ditt ansvar tar slut? Vår förhoppning är att detta inlägg letar sig in i fikarummet och till chefens kontor. För det är viktiga frågor där svaren påverkar din vardag. Kanske känns vissa av svaren nedslående idag, men det är inte försent, samtalet är en bra början för att skapa en vardag som fungerar och där du mår bra.

Du är så viktig för dessa barn och det är viktigt att du orkar vara uthållig. För sorg är inget som går över inom en snar framtid, det är något som kommer att påverka den som är drabbad över lång tid.

Så: Ta hand om dig själv. Ställ rimliga krav på dig själv (och se till att chefen stöttar dig i detta!). Prata om det. Ta hjälp.

I Randiga Huset arbetar vi för att förbättra förutsättningarna för dig som pedagog att stötta elever i sorg. Inom de närmaste åren är vår förhoppning att mycket kommer att ske på detta område. Vi kommer att få anledning att återkomma till ämnet fler gånger. Redan nu kan du höra av dig till oss för att få veta mer om på vilket sätt vi kan hjälpa dig på din skola. Missa inte att kika in i vår shop. Där hittar du vårt handledningsmaterial Du är en viktig vuxen.

Med omtanke Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page