top of page

Glass, snabba bilar och tv-spel. Ett inlägg om annorlundaskap och gemenskap


Ett ord vi ofta kommer tillbaks till är ordet annorlundaskap. Svenska akademins ordlista har inte angett någon betydelse för detta ord, och vilken innebörd vi fyller det med varierar nog från fall till fall. Men en gemensam nämnare vi ofta möter är upplevelsen av att man som randig ser på världen med andra referensramar. Det kan göra det svårt att hitta känslan av sammanhang. Det är inte helt lätt för någon. För den som är randig kan det vara den egna händelsen som ger liv åt denna känsla. För den som står bredvid är det kanske svårigheten att sätta sig in i situationen som kan skapa en distans.

Som ni nog redan förstått tror vi inte på quickfixar. Däremot kan det vara bra att hitta verktyg i vardagen som kan hjälpa till. Ett sådant verktyg kan vara att sätta sig ner en stund och fundera över allt det vi fortfarande har gemensamt trots att en livshändelse och erfarenhet skiljer oss åt. Speciellt viktigt kan detta vara när vi vill hjälpa barnen att känna tillhörighet och skapa band inom en grupp. Både för den som är randig och den som är vän.

Så dagens övning består av att försöka hitta saker ni har gemensamt. Eftersom vi utgår från ett barnperspektiv kommer här förslag på ett upplägg som passar exempelvis i klassummet eller bland vänner så får ni som är vuxna hitta en vuxenvariant på samma tema.

Sätt er i en ring. Börja leken med att säga exempelvis; alla som gillar glass ställer sig upp. Sen är det nästa persons tur att säga något och nästa. På så låter man ordet gå runt tills det känns lagom att avrunda.

När vi har gjort detta tillsammans med barnen i Randiga Huset har det ibland gått lite trögt till en början men efter en stund brukar idéerna komma av sig själv och det blir en härlig stund som förenar lek och skratt samtidigt som man skapar den gemenskap när man ser hur mycket vi faktiskt har gemensamt.

Med omtanke Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts