top of page

Vad tror vi egentligen?

I förra veckan uppmuntrade vi till samtal kring var vi egentligen vet om döden. Vad kom ni fram till i era samtal? Lärde du dig något nytt?

Denna vecka funderar vi vidare. Samtalsämnet för denna vecka blir; DET HÄR TROR JAG OM DÖDEN

Här vill vi uppmuntra till att verkligen lyssna till barnen. Lyssna nyfiket och försök att inte skynda på deras svar eller påverka riktningen. Det är ju så lätt att man lägger in sin egen tolkning och avslutar påbörjade meningar med egna ord… Vi gör det alla, mer eller mindre, och ibland missar vi därför det viktigaste. I barnens egna ord finns viktiga nycklar till hur de tänker. Så sätt på dig dina största öron och låt nyfikenheten ta plats. Du kommer sannorlikt att bjudas in till en spännande värld av funderingar och föreställningar.

När det gäller döden är det mycket vi faktiskt inte vet. Det är okej. Ett sätt att samtala med barn kring de frågor som saknar svar är att svara på deras frågor med en motfråga.

Här kommer ett exempel: - Vad händer när man dör (en, av många, vanlig fråga från många barn)? När vi får den frågan brukar vi svara: - Jag vet inte. Vad tror du händer?

Genom att vända på frågorna de ställer får vi tillgång till barnens tankar och ger dem en möjlighet att formulera en tanke som de kan bära med sig. Ju mer nyfiken och intresserad du är, desto mer kommer samtalet att ge.

OBS! Döden kan bytas ut mot andra ord som kanske passar bättre i det sammanhang där du befinner dig just nu, kanske skall det stå cancer, hjärtinfarkt, ALS… eller så kan man använda övningen på andra kriser och förluster som en familj kan gå igenom. Det finns många ord och uttryck som vid första anblick kan te sig självklara men som inte alls far illa av en närmare granskning.

Nästa vecka fortsätter vår upptäcktsfärd!

Med omtanke Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page