top of page

Det lackar emot jul – tankar och tips till sörjande och deras medmänniskor

Julen står för dörren. En högtid där familjen ofta står i fokus. För en familj i sorg kan denna tid på året kännas extra tung. För många av de familjer vi träffar är det kanske sista den julen tillsammans eller den första utan en saknad familjemedlem. För några har det har hunnit gå några år med det känns kanske inte lättare för det. Julen är ofta starkt förknippad med minnen och traditioner. Det kan göra saknaden extra påtaglig.

Många av dem vi möter beskriver tiden innan jul som svår. Förväntningarna är många och det budskap som slungas ut via alla kanaler är glädje och julefrid. För en familj i sorg finns kanske varken ork eller vilja att dras med i julstöket.

Ofta uppstår dessutom en obalans i tillgång och efterfrågan. När behovet av stöd och förståelse är stort springer världen utanför sicksack för att hinna med alla måsten. Ibland upplevs denna tid av nedräkning svårare än själva dopparedan.

Tankarna i familjen kring hur denna högtid skall hanteras kan vara många. Hantera låter kanske kliniskt. Men för vissa är det precis det som julen kommer att handla om. Att hantera den. Så att den är över. Så att det är ett helt år kvar till nästa…

Någon vill kanske helt hoppa över julfirandet medan en annan vill bevara alla de traditioner man delat tillsammans. För någon räcker det att tänka på den som är saknad medan någon annan har behov av en tydlig minnesmarkering. Någon vill tillbringa all tid på sjukhuset medan en annan helst vill slippa.

Det finns inga lätta svar men det är viktigt att lämna utrymme för var och en att få uttrycka sina tankar och känslor inför de stundande helgerna. Kom ihåg, det finns inga rätt och fel, det finns bara olika! Mer om hur sorgen kan se olika ut kan du läsa här.

Här är några tips på vad du/ni kan göra i er familj: - Tänd ett ljus för den som finns i dina tankar - Besök en plats som betyder mycket för dig/er - Skriv ner dina tankar eller rita en bild på ett kort till den som finns i dina tankar. Om han eller hon är död kan du ta med kortet till graven. - Om ni inte orkar laga mat. Gå till familjens favoritrestaurang eller beställ take-away. - Häng en dekoration i granen som betyder något speciellt för dig och den som är sjuk eller död. - Tipsa dem som står dig nära om att läsa detta inlägg om du tror att något av tipsen nedan skulle hjälpa dig/er.

Här är några tips till dig som står vid sidan om: - Kanske kan du laga några extra portioner eller baka en stor sats när du ändå håller på. Bjud in barnen att hjälpa till att baka så får de en paus i sorgen och lite julstök. - Bjud in den som är ensam att fira med dig och din familj. Kom ihåg att även om svaret är nej så betyder inbjudan mycket. - Erbjud dig att vara barnvakt en stund för att hjälpa den/de föräldrar som vill handla julklappar till sitt/sina barn - Dela med dig av dina egna tillkortakommanden och minska pressen på en perfekt jul (det är ett råd som kanske fler borde ta till sig … ). Vi kan avslöja att det inte är sju sorters kakor och ett perfekt städat hem som är hemligheten bakom en fin jul…

Oavsett var, hur eller med vem du tillbringar den närmaste tiden, försök att vara snäll mot dig själv. Försök bortse från alla måsten och konventioner och hitta korta stunder av glädje och ro. För man får vara glad och man får njuta, när man kan. Det är i de korta stunderna vi hittar orken att hantera det svåra.

Med omtanke och önskan om en God Jul

Randiga Huset

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page