top of page

Första förbandslåda när livet gör ont


Helgerna för med sig så mycket förväntan. En tid för återhämtning av jaget och samvaro med nära och kära… eller?!

För dig som går igenom en svår tid är det kanske inte lika självklart. Under stressiga månader då dagarna fylls med arbete och måsten finns inte alltid plats för reflektion. I stillheten kan tankar och känslor komma i kapp. Kanske blir din saknad extra tydlig.

I komplement till den första hjälpen-låda som är full av plåster, desinfektion, pincett och Samarin tänkte vi därför denna vecka dela med oss av en övning som ger dig och din familj en första hjälpen-låda för själen.

Det här behöver du: En liten låda (t.ex. en skokartong) Dekoration (om du vill) Papper i olika färger (en färg för varje person som är med och skapar lådan) Pennor Tidningar med bilder (om du vill kunna klippa ut bilder till din låda)

Tanken bakom: Kanske har ni som sagt redan en första hjälpen-låda att tvätta och plåstra om ytliga sår med. Men när det gör ont på insidan räcker inte det. Då kan man behöva man fundera över vad som kan hjälpa i svåra stunder. Vad hjälper när du behöver tröst? Vad hjälper när du behöver vila lite från det tunga? Vad hjälper när du har svårt att få ur dig det du känner?

Så här gör du: 1) Välj den pappersfärg/er som du/ni vill ha. Kanske gör du övningen själv och då behöver du bara en färg. 2) Tänk ut vad du vill skall finnas i första hjälpen-lådan för själen. 3) Skriv ner dem på lappar eller hitta passande bilder. Om barnen är små kan man hitta små föremål som kan symbolisera tröst. 4) När alla är klara med sina lappar är det bra om var och en vill berätta om det som står på lapparna. Kanske får du fler idéer om vad som kan hjälpa samtidigt som ni får en möjlighet att berätta för varandra vad ni behöver. 5) Avsluta övningen med att lägga lapparna i lådan och dekorera denna om ni vill och orkar.

Ni har nu en första förbandslåda som ni kan använda när livet gör ont. I den kan du söka tröst genom att läsa en av dina egna lappar eller påminna den som är ledsen i din närhet om vad det står på hans eller hennes.

Med omtanke Randiga Huset

PS. Glöm inte att du också kan önska en favorit i repris eller om ett ämne du skulle vilja att vi tar upp. Maila till catharina.richter@randigahuset.se.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page